Vägen mot Självförsörjning

Rädisblast substitut för spenat?
Nyligen slutskördades rädisorna i växthuset. Några var på väg att gå i blom så det var verkligen dags! En mycket lyckad odling som vi absolut kommer göra om nästa år. Som tur är har vi även sått rädisor mellan rader i pallkragarna vilka snart gå att skörda. 

 
Vid slutskörden av rädisorna blev det en hiskeligt massa blast. Alldeles för mycket för att bara göra pesto, riktigt så mycket pesto äter vi inte även om vi äter det ofta på sommaren. Vi fick helt enkelt fundera på vad mer vi kan ha blasten till. I sallad kan vi tänka oss späd blast, sedan blir den för sticksig. I en trädgårdsgrupp på Facebook mindes jag att jag hört att blasten kunde användas som spenat i soppor och liknande. Klockrent, jag sköljde och skar ner blasten i mindre bitar. La dem i en kastrull med några droppar vatten och förvällde dem. Sedan får de i mindre klumpar frysas in till en annan dag! 

/Andreas och Simone
Randig rabarberkaka (i långpanna)
Rabarbernas och badstrandens tid är verkligen här! Efter en redig vargavinter kom verkligen en vår att minnas. Så varm och fullständigt underbar. Även om det såklart medför en torka tänker jag på förra sommaren som aldrig kom. Här hoppas vi på att i höst vara så innerligt trött på värme att vi längtar efter en till vargavinter. Fram tills dess är det otaliga fikastunder på gården, stranden och diverse utflykter. Vad passar då bättre än en rabarberkaka? 
 
 
När vi väl har värme känner då inte vi för att baka var eviga dag, och med självförsörjande i baktanken vill vi göra det mesta själv. Perfekt läge för rabarberkaka helt enkelt. Denna görs i långpanna och passar ypperligt att frysa in. Den går dessutom fort att vispa ihop! Perfekt att stoppa ner den frusna kakan i strandväskan den tinar ju i solen! 
 
 

Randig rabarberkaka i långpanna

4 små ägg
4 dl strösocker
2 dl smaklös olja
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl havremjölk (vanlig går också jättebra!)
ca 8 mindre rabarberstjälkar
½ dl strösocker

1. Vispa strösocker och ägg fluffigt, vispa sedan ner oljan.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa sedan ner i smeten. 
3. Vispa ner hälften av mjölken. Skrapa kanterna på bunken med en slickepott. Vispa därefter ner resterande mjölk.
4. Klä långpannan med bakplåtspapper. Om det behövs, använd lite smet under för att det ska fastna. Häll i smeten.
5. Skiva rabarbern på längden och lägg dem i samma riktning på smeten. Strö över strösocker. 
6. Grädda i 200grader ca 40minuter. Kakan är torr i mitten när den är klar. 
7. Servera! 

 

Lycka till! Berätta gärna vad ni tyckte!

/Simone och Andreas

Gott med spenat som gått i blom!
Ni vet hur det är att odla, ibland lyckas odlingen sådär fantastiskt bra och ibland går det helt åt pipsvängen. För det första är det helt okej att misslyckas och ofta kan vi ta lärdom av våra misstag. I år misslyckades vi fatalt med vårens spenat. Många frön blev nästan ingen spenat och innan bladen var stora nog för skörd gick den i blom. Vi har alltså en drös stänglar med blomknoppar och små blommor i växthuset. Det satte igång tankarna, kompostera? Ge till hönorna? Nej, det är ju vår mat!

 
Vad ska vi då göra med dem? Jo, vi klippte av hela plantan och penslade med vitlöksolja. Sedan slängde vi på dem på en riktigt het grill. Snabbt snabbt går det och de blir härligt sotade. Lika populärt hos oss som hos småtjejerna våra. Hett tips till er vars spenat gått i blom. Precis lika hett tips till er vars spenat snart går i blom med såklart!

 
Det vi tog med oss av årets spenatskörd var att så mycket mycket tidigare, gärna i december för säkerhets skull. Så inte bara spenat i växthuset, så på friland med där har vi hittills fått bäst skörd. Dessutom är en misslyckad odling inte alltid ett misslyckande i sig. Detta spenatstänglar var riktigt goda! Det hade vi faktiskt inte listat ut utan att misslyckas med odlingen.

/Andreas och Simone
 
 

</div