Vägen mot Självförsörjning

Tomatmarmelad - perfekt för höstens ostbrickor!
För ett tag sedan efterlyste vi på vår instagram tips på vad vi kan göra med alla tomater. Att frysa in krossade tomater kändes helt enkelt lite tråkigt. Av en gammal vän fick vi tipset att testa göra tomatmarmelad. Tomatmarmelad? Jajjemensan! Med viss skepticism tänkte vi att det var en självklarhet att testa. Vi hade trots allt bara några tomater att förlora. Första omgången gick sådär, vi gjorde valde att använda vanligt socker och flytande pektin istället för syltsocker. Dåligt val. Efter två omkok hade vi tillslut en segflytande sörja. Tack och lov var den fantatiskt god! Det var helt enkelt värt att testa igen! Ett par gånger till testade vi, receptet finner ni nedan!
 
 
 
Tomatmarmelad med kardemumma
750g Tomater
500g syltsocker (motsvarar ca 5dl)
2 tsk nymald kardemumma
 
1. Skölj tomaterna noga och ta bort fula delar. Hacka sedan tomaterna i tärningar, lägg i en kastrull.
2. Väg upp sockret och häll det över tomaterna tillsammans med kardemumman.
3. Rör om och slå på spisplattan. Låt koka upp.
4. Låt koka cirka 10 minuter. Skumma av med jämna mellanrum.
5. Kolla av att marmeladen tjocknat. Exempelvis genom att hälla några droppar på ett kastrullock som legat en stund i frysen.
6. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 
 
Tips! Har du vanliga rödbetsburkar med lock? Ställ dem upp och ner direkt efter att du förslutit locket så får du ett vaccum i burken och förlänger hållbarheten.
 
Vad tror ni? Vågar ni testa?
/Andreas och Simone
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress