Guide: Så planerar jag min odling!

Publicerat i: Odling nybörjare, nybörjarodlare, odla, odlahemma, odlahemma, odlamat, odlare, odlasjälv, odling, odlingsplanering, planeradinodling, planeraodling, planeraodlingen, självförsörjningpåvillatomt
"Vintern står runt knuten och bara väntar på att sätta klorna i marken. Många gånger känner jag mig ganska mätt på odling den här tiden på året, i år är det dock helt tvärtom. Odlingslusten är på topp och jag är så sugen på att dra igång odlingsåret 2021. För att stävja den där lusten och inte svämma över med plantor inomhus redan i januari gäller det dock att hålla sig ett tag till. För att på något sätt ändå stävja odlingslusten är det ett ypperligt tillfälle att planera nästa års odling."
-  Jag december 2020


Jag vet att många inte alls får till det här momentet eller som jag gjort förut, planerar nu och gör sedan helt annorlunda. För mig är det en självklarhet att vara flexibel i min planering, vissa försådder kanske gick bättre än trott och andra dog på vägen. Detta behöver vi vara beredda på. Allt går sällan om inte aldrig som tänkt i odlingen. Samtidigt tänker jag att en planering gör gott, vi vet vilka frön vi behöver, vi vet att vi inte försår åt fanders för mycket eller för den delen för lite och vi har en stomme att stå på när våren kommer. 
 
Såhär gör jag:
 
1. Rita upp odlingsytan
Först och främst ritar jag upp all min odlinsyta för icke-perenna växter. Detta ger mig en överblick över den yta jag har att tillgå och gör det lättare för mig att sedan placera ut de grödor jag vill odla. Ritningen behöver inte på något sätt vara perfekt även om jag föredrar att den är relativt skalenlig. Det viktiga är att få upp en bild av hur odlingsytan ser ut och är fördelad. Vill du vara extra noga, skriv ner vädersträck och hur soligt/skuggigt det är på de olika odlingsplatserna.
 
2. Lista på grödor
Nu är det dags att skriva ner alla grödor jag vill odla under säsongen. När jag gör detta kollar jag först tillbaka på förra årets odling och vad jag odlade då och var jag vill ta med mig till detta år. Vissa grödor är stående men sorter varierar medan andra grödor bara dyker upp en säsong. För att denna lista ska bli så komplett som möjligt har jag också en post-it funktion på min telefon där jag skriver upp grödor jag dyker på under årets gång och är sugen att testa. 
 
3. Placera ut grödorna 
När min lista är något så när på komplett börjar jag placera ut saker på ritningen över odlingsytan. Vid detta moment kollar jag alltid tillbaka på föregående år för att få en växelodling. Enkelt skulle vara att bara döpa bäddarna till siffror och byta rakt av. I vårt fall har det hittills alltid dykt upp nya odlingsbäddar vilket har gjort att jag behöver tänka igenom platsen mer än att bara flytta kålen till nästa bädd, Det finns vissa grödor jag aldrig ger en fast plats, detta gäller exempelvis sallat som helt enkelt får en plats där det blir en öppning. Tvärtemot är jag också extra noga med lök och kål. De gånger jag vet att en odlingsyta kommer odlas två gånger med två olika grödor försöker jag även skriva i gröda nummer två, men detta är för mig inte lika noggrant då mycket hinner hända i min odling fram tills dess.
 
4. Planera förkultivering
När jag vet vad jag vill odla och ungefär vilken plats det får ta är det dags för mig att gå igenom vad som ska förkultiveras inomhus och när det bör göras ungefär. Här är mina basplan att paprika kommer i jorden i januari, tomater och kål runt mars, gurkorna får vänta till slutet på april eller början på maj.
 
5. Färdigt!
När jag gått igenom detta har fått en struktur för starten på årets odling. Jag har också fått en överblick över vilka fröer jag behöver vilket är en bra grund till årets fröbeställning. För mig är detta också viktigt för att det ger mig en struktur och jag enkelt vet vad jag behöver göra när det är dags. Det leder också till att allt faktiskt blir gjort i tid, likväl att det faktiskt finns fröer när det är läge att stoppa dem i jorden. Det får odlingen att flyta bättre helt enkelt!

Hur gör du? Planerar du? Är det något du tycker är extra viktigt i din planering?
 
 Odla lugnt!
/Simone