Odlingsuppdatering - januari 2021

Publicerat i: Odlingsuppdatering belysning, gurka, gurkapiccolino, inomhusodling, krukgurka, kruktomat, odla, odlainne, paprika, penseer, petunia, piccolino, piccolinogurka, rotselleri, sallat, sååretrunt, tomatvilma, vilma, vilmatomat, växtbelysning
Första månaden på året, snön ligger tjock utanför och solen lyser med sin frånvaro. Ett ypperligt tillfälle att organisera en odlingsstation i tvättstugan och starta odlingsåret. Behöver en verkligen börja allaredan för att få en skörd i sommar? Absolut inte, så länge du inte ska odla vissa sorters chili. Det finns två orsaker till att vi sår så tidigt som januari, vissa plantor har lång utvecklingstid och vissa plantor vill vi helt enkelt kunna skörda av mycket tidigt. Jag måste erkänna att vi i år började i december, av den enkla anledningen att vi inte kunde låta bli samt saknade gurka och tomat. Ena barnet äter dessutom inte köpt tomat, de smakar inte lika gott som hemodlat helt enkelt. Häng med så ska jag berätta lite om vad vi börjar med så här tidigt och vad det finns att tänka på när du ska odla i januari.
 
 
Växtbelysning
Först och främst är det så att belysning är ett måste för odling den här tiden på året, det går inte att komma undan. Med det sagt behöver du inte ha belysning för att kunna odla, men du får avvakta ett par månader till i alla fall. Våra första två år hade vi ingen belysning och det gick bra det med, jag ser belysningen som ett plus i kanten kan man säga. Genom belysningen öppnas många nya dörrar, som att odla sallat året runt på köksbänken eller att skörda sin första tomat i april. Att odla grönsaker från frö till skörd inomhus hade känts som ett Mount Everest att bestiga våra första odlarår men känns nu som den enklaste sak i världen. Övning ger färdighet som man säger, dessutom har ju odlingen blivit en stor del av vår livsstil nu. 
 
 
 Så kommer vi till det kanske viktigaste, vad sår och odlar vi egentligen i januari? 
 
Rotselleri - rotselleri har en väldigt lång utvecklingstid och även om det ska räcka med att så den i feb-mars upplever jag helt enkelt ett bättre resultat om jag sår den redan nu. 
Petunia - jag fullständigt älskar petunior och undviker numer att köpa dem, men de tar tid på sig från från mindre än sandkorn till fina plantor och därför sår jag dem i januari. 
Paprika - Många paprikor kan du vänta med att så till i alla fall mars, du hinner skörda ändå. Vi sår gärna någon så tidigt som januari för att få smaka på några paprikor redan i maj/juni. Den stora skörden kommer än dock inte före sensommaren. 
Kruktomat - kruktomaten är numer ett måste hos oss, att kunna skörda körsbärstomater redan under våren är en vardagslyx vi numer inte alls vill vara utan. Vi sår dem alltså tidigt i första hand för att få en skörd inomhus, senare planteras de dock ut i växthuset och ger mängder av röda små tomater hela säsongen lång. I år slog vi på stort och sådde redan i december och har i skrivande stund blommor på väg att slå ut!
Krukgurka - 2020 prämiärsådde vi krukgurka för skörd inomhus, en riktig succé trots spinnangrepp och plantor som dog en för tidig död. Hemodlad gurka tidigt på säsongen tänker inte barnen vara utan och därmed har den nog fått en stående plats hos oss. I år sådde vi även denna så tidigt som december. Klingriga rackare gurkorna, i år har jag planterat tre stycken i en och samma kruka och sedan bundit ihop bambupinnar till stöd. Sannolikt får jag plantera om dem ännu en gång i en än större kruka om de ska orka hela vägen till sommaren. 
Penséer - penséer kan sås direkt på växtplatsen ute, och blommar då fint under den sommaren. Jag vill dock kunna plantera ut färdiga plantor redan under våren, ni vet på samma sätt som om de kommer från blomsterhandeln, därför sår jag dem tidigt inne helt enkelt.
Sallat - sallaten som sås nu i januari är endast för inomhusskörd, i övrigt sår jag endast sallat utomhus. 
 
Men vintersådder då?
Jag är sällan redo för att gå ut och så i växthuset i januari, det är oftast så fasligt kallt och jag gillar vinterkylan alldeles för lite. En riktigt solig dag i februari däremot! Jag återkommer helt enkelt till det nästa månad. 
 
Hur odlar ni? Har ni växtbelysning eller odlar ni utan? 
 
Nu kör vi odlaråret 2021!
/Simone