Vad behövs egentligen för att kunna odla?

Publicerat i: Odling frösådder, förkultivering, försådder, hemmaodling, odla, odlabilligt, odlahemma, odlasjälv, självförsörjning, självförsörjningpåvillatomt, självhushåll, självhushållning, trädgårdsodling, utrustning
Jag får ofta frågor om huruvida en måste ha det ena eller det andra odlingstillbehöret. Måste jag ha växtbelysning? Måste jag ha värmematta? Jag förstår, att som ny odlare se alla tillbehör som går att köpa gjorde i alla fall mig helt vimmelkantig och förvirrad. Sedan paniken, det kostar ju så mycket pengar! Så vad behövs egentligen? Vad måste en odlare ha och vad kan en vara utan? Jo, detta tänkte jag försöka besvara i detta inlägg. 
 
Om vi börjar med det basala, för att överleva behöver en planta ljus, vatten och näring. Hur du ger dina plantor detta påverkar vad du behöver ha för utrustning. Utrustning.. det lät stort och mycket men riktigt så menar jag inte. Om vi börjar med mitt första odlingsår i huset, en tidpunkt där jag knappt ägde mer krukor än inomhusväxter och möjligtvis inte ens en riktig spade. Ja, ni hör, nivån på utrustningen var nära obefintlig. Jag behövde se till att använda det jag hade och använde mig av mjölkpaket och liknande som krukor och det funkade rätt bra! Jord köpte jag, den vi har i trädgården var då inte mycket att hurra för. Likaså köpte jag näring på flaska (heads up, det har varit problem med flytande näring sedan förra året) för att gödsla med. Frön fick jag förstås också inhandla men där någonstans tog det stopp. Jord, näring, frön. Inte en vidare lång inköpslista, eller hur? Jag planterade och ställde i våra söderfönster, det ljuset kom jag långt med! Det gäller ju dock att hålla lite på sådderna, tidigt på året är det alldeles för mörkt för att plantorna ska trivas istället blir de långa och gängliga. 
 
 Här en bild från första rejäla förkultiveringen i huset, fåtal krukor men glasbyttor fynkar också! 
 
Med tiden har mitt odlande utvecklats och utökats med vilket tillbehören införskaffats en efter en, lite åt gången när jag känt ett behov. Men vet ni? Jag ser detta som just ett tillbehör. Precis som till en kladdkaka kan jag ha alla möjliga tillbehör som gör den godare och finare men det är ju fortfarande en kladdkaka utan dessa tillbehör och de är alltså inte ett måste. Jag tänker att det är lite samma sak med odling, du kan köpa hur mycket tillbehör du vill och anser dig behöva men i grund och botten går det faktiskt att odla utan tillbehör också. Börja odla utfrån det mest basala, känn efter, hur vill du odla? Vad saknar just du?
 
Omplantering av en tomatillo som stått i en mjölkkartong. Mjölkkartonger går att få höga, perfekt för tomater som dragit iväg på höjden. 
 
Vill du ändå investera i några tillbehör direkt i starten utifrån förkultivering och att odla inomhus har jag ändå tre saker jag numer helst inte vill vara utan. Riktigt bra fyrkantiga krukor som tål att hanteras är mitt absolut viktigaste köp, det underlättar så otroligt mycket och fyrkantigheten är platseffektiv. Någon sorts belysning för att kunna göra de där riktigt tidiga sådderna, det behöver inte vara den allra dyraste och bästa belysningen faktiskt. Slutligen en sak som egentligen inte alls är ett måste men som jag sedan införskaffandet inte vill vara utan, värmematta. Vissa fröer gillar det varmt, jag brukade utnyttja golvvärmen i badrummet men det blir lätt att en missar att de grott och gänglighet uppstår på grund av bristen på ljus. Har du däremot ett varmt element i ett söderfönter funkar det ju alldeles ypperligt. Men som sagt, detta ser jag som tillbehör, ett plus i kanten inte en absolut nödvändighet. I och med att du odlar kommer du själv förstå vad som skulle underlätta för dig och vad du faktiskt inte behöver under dina förutsättningar.
 
Odla lugnt!
/Simone
 
PS. Bilderna är från tidigt i min odling, därav den kassa kvalitén.